Да си млад, но вече милиардер

В България има много успешни, млади хора, които се стремят да покажат, че въпреки, че сме от малка страна, сме борбени и кадърни. Вярно е че повечете от успешните ни сънароднци получават образованието си в чужбина, а не тук на родна земя, но това е част от успеха и всъщност това им дава зелена светлина по пътя им нагоре.

Може би няма човек, който да не е чувал за издание Fortune или Forbes. Гордо можем да заявим, че имаме български участници и в двете. В класацията за млади и успешни хора под 40 години участва и българинът Владимир Тенев, заедно със своя партньор Байджу Бат. Двамата създават платформа за търгуване с ценни книжа без комисионна. Двамата застават редом до едни от най-влиятелните хора на Света като Марк Зукърбърг и Евън Шпийгел. Тенев завършва Станфордския университет, където се среща и със своя бизнес партньор. Преди това те имат и друга фирма. Пет години след създаването на платформата Robinhood, тя вече струва над 5 млд. долара, а потребителите й надхвърлят над 4 милиона. Младият предприемач напуска България заедно с родителите си едва през 1992 г, който явно е бил и ключовият момент в живота му. България не би могла да даде подобен шанс на младите. Не е лесно да привлечеш инвеститор за стартираща компания, за несъществуващ продукт. И то в момент на глобална икономическа криза. Точно това успява обаче да направи Владимир Тенев. Той не крие, че е срещнал много трудности, докато успее и се е наложило да почука на много врати, но това не го отказва от мечтата. Въпреки перипетиите през пролетта на 2015 година, младите предприемачи успяват да спечелят над 3 милиона долара от инвеститори, в списъка на които по-късно влиза и Снуп Дог.

Гордеем се с нашите български надежди. Нека покажем на Света, че тук растнат прекрасни, умни и кадърни хора, на които им е нужно просто поле за изява и малко кураж. Пожелавам още много успехи на нашиятт сънародник.

Google+ Comments