Съвети за правилна експлоатация на климатичната система през летния сезон

Грижата за климатика не трябва да спира през лятото, колкото и изкушаващо да е това. Правилната експлоатация е ключова за ефективното му функциониране. Едва ли бихте искали уредът да се развали точно през най-горещите месеци. За да избегнете неизправности, е важно да спазвате някои прости правила за поддръжка на системата. В следващата статия ви предлагаме няколко съвета за експлоатация на климатика, които ще предотвратят евентуални проблеми.

Заложете на интелигентен термостат

Въпреки че през лятото сметките за ток са по-ниски, е важно да използвате климатика разумно. По този начин ще спестите още повече. За тази цел е необходимо да имате интелигентен термостат, с който да настройвате системата по график. Това ви позволява да регулирате температурата автоматично, докато спите или когато сте на работа. Ако освен това свържете интелигентния термостат с Wi-Fi, бихте могли да превключвате от режим в режим дори когато сте извън дома.

У нас с интелигентен термостат са проектирани много модели от по-висок клас, като това включва различни производители вече утвърдени на пазара. Например някои инверторни климатици Eclima притежават отлично Wi-Fi управление. С негова помощ потребителите могат да контролират системата от разстояние посредством таблет или мобилен телефон. Без значение дали сте в същия град, или в друго населено място, имате възможност да включвате и изключвате уреда, да променяте температурата и да тествате различни режими. Основната идея тук е да пестите енергия, когато не сте си у дома.

Що се отнася до най-оптималната температура, съветваме ви да настройвате системата на 24 – 25 градуса, докато сте си вкъщи. Не е препоръчително тя да пада под 24 градуса, защото така се получава много голяма разлика с температурата отвън, а това не е здравословно. Когато се налага да излизате, може да увеличите температурата с няколко градуса.

Не отваряйте вратите често и дръжте щорите спуснати

Няма да отричаме, че редовното проветряване на жилището е важно, но то не бива да се случва твърде често. Имайте предвид, че всеки път като отваряте прозорците и вратите, отвън нахлува горещ въздух, който повишава цялостната температура в помещенията. Това, от своя страна, налага на климатика да работи на по-големи обороти, за да може да компенсира разликата. По този начин има риск не само системата да се повреди преждевременно, но и сметките за ел. енергия да се увеличат. Неправилната експлоатация рано или късно води до неизправности.

Друг важен момент е да спускате щорите и завесите през деня, когато слънчевите лъчи падат точно върху жилището и го нагряват. В противен случай, това обезателно ще повлияе на стайната температура и ще затрудни уреда да охлажда ефективно.

Не забравяйте за годишната профилактика

Въпреки че много хора не виждат смисъл в нея, годишната профилактика е необходима за правилното функциониране на вашата система. Тя ви помага не само да поддържате климатика в изправност, но и да удължите живота му. По време на профилактиката техници проверяват всички части за дефекти и измерват нивото на фреона. Освен това правят основно почистване, за да може уредът да отоплява и охлажда ефективно. Ако пък се установи проблем, той може да бъде решен своевременно, преди ситуацията да е излязла от контрол.

Желателно е да потърсите реномирана фирма, която да извърши процедурата. Най-подходящите сезони за това са пролетта и лятото. Истината е, че един специалист може да се погрижи най-добре за климатичната система, стига да си разбира от работата. Това не означава да не правите нищо за уреда през останалото време от годината. Всъщност съветите от тази статия могат да ви помогнат да избегнете претоварване на системата.

външно тяло на климатик

Не използвайте уреди, които отделят топлина, през деня

Повечето уреди, с които сме обградени, като фурна, съдомиялна, сушилня и мултикукър, отделят голямо количество топлина, докато се ползват. Това означава, че за да може да охлажда помещението адекватно, климатикът трябва да работи още по-усилено. Затова не ви съветваме да включвате тези уреди през деня, когато е по-горещо, особено ако слънцето грее директно срещу жилището. Вместо това оставете готвенето и други дейности, свързани с тези уреди, за по-късно през деня или вечерта.

Почиствайте въздушните филтри редовно

И не на последно място, не забравяйте да почиствате и сменяте филтрите редовно. Уверете се, че спазвате указанията за поддръжка, упоменати от производителя. Ако филтърът е за многократна употреба, има нужда от почистване веднъж седмично или поне веднъж месечно. Можете да премахнете праховите частици с прахосмукачка и после да го минете под течаща вода или дори да го накиснете в сапунена вода. Преди да го поставите обратно, се уверете, че е напълно сух.

Google+ Comments