А вашите служители?

Хората правят бизнеса. Кой каквото иска да твърди, но никой не може да ме убеди в противното. Няма фирма, която да се развива правилно, ако в нея не работят правилните хора. Вашия екип и вашите служители са тези, които ви дърпат нагоре по стълбицата на успеха. Затова днес аз ви питам: Интересувате ли се от мнениеот на вашите служители и стремите ли се да им помагате достатъчно?

Има множество малки неща, които можете да правите, за да бъдат вашите служители по-щастливи и по-доволни. И ако все още не знаете, нека ви информирам, че доволните служители са и по-продуктивните служители, затова представям ви няколко съвета в тази насока:

Business people– Бъдете не само шеф, но и приятел. Ако видите, че някой е разстроен, напрегнат и очевидно нещо не е наред, питайте (но насаме) какъв е проблемът. Понякога е по-добре да дадете на този човек ден почивка, за да се справи с личния си проблем, вместо да го задържате на работа, докато съзнанието му е другаде.

– Ценете заслугите на хората. Всеки цени собствените си постижения, затова гледайте кой и какво прави. Когато нещо е постигнато от един човек, но го преписвайте на целия екип, а изтъкнете заслугите му и го наградете.

– Ценете времето на хората. Вашите служители са хора и имат живот извън работата. Не ги търсете по служебни въпроси в извънработно време, стига да не е нещо спешно, разбира се.

– Работете за сплотяването на екипа ви. Организирайте тиймбилдинги и други събития, където служителите ви да общуват един с друг в по-неформална среда.

– Вслушвайте се в техните думи. Сложете кутия за предложения в офиса, където всеки да може да пуска бележки. Преглеждайте ги и ако сметнете, че някое от тях е удачно и полезно, направете го. Какво толкова ще ви струва?

Google+ Comments