Асен Христофоров – чували ли сте това име?

Асен Георгиев Христофоров живял 1910 г. – 1970 г. е български писател, икономист, преподавател и преводач. Той е роден в Пловдив и завършва прогимназия и постъпва в Робърт колеж в Истанбул, където получава бакалавърска степен по литература. След това продължава образованието си в Лондонското училище по икономика, където се специализира в областта на финансите и получава диплома през 1934 година. В Лондон се среща с Ганди, който изнася реч пред студентите.

След завършването си в Лондон, Христофоров се завръща в България и работи в различни институции като Българската народна банка, Главната дирекция на статистиката, Статистическия институт за стопански проучвания и Софийската търговско-индустриална камара. През 1943 година става доцент, а от 1945 година – извънреден професор в Стопанския факултет на Софийския университет.

Като писател, Христофоров дебютира с автобиографичната книга “Скици из Лондон” през 1945 година, за която получава наградата на Съюза на българските писатели. През следващите години издава различни произведения – разкази, повести, мемоари и исторически романи. Неговите творби са често вдъхновени от Рила планина и хората, живеещи в близост до нея, особено в Говедарци и околните села. Той пише и приказки за деца под псевдоними или с инициали.

Христофоров е известен и като преводач на английска литература. Личност с интересна биография, но не достатъчно позната.

Google+ Comments