Богатството и балансът в живота

Не е изключено да срещнеш богат човек, който се чувства нещастен. Това може би е резултат от воденето на небалансиран живот, при който очакваш твърде много от себе и нямаш време да оцениш това, което си направил дотук. Какъв е смисълът от големите ти постижения, щом в живота ти няма баланс и не може да му се насладиш? Къде остана чувството за завършеност, за значимост?

Ако искате да измервате живота си не количествено, а качествено, трябва да вземете 3 важни решения, които вие съзнателно да направлявате, а не те вас.

  1. Изберете върху какво да фокусирате вниманието си. Вместо да се сравнявате с онези, които ви превъзхождат финансово, насочете се към онова, за което трябва да сте благодарни и което няма нищо общо с материалното ви положение. По-богати хора от вас винаги ще има, но пък вие оценете другия вид богатство, който имате – себе си, семейството, здравето, приятелите. Не се тревожете за неща, които не може да контролирате, безсмислено е. В противен случай си причинявате стрес и изпускате потенциалното щастие.
  2. Начинът, по който се чувствате, няма нищо общо с финансовото ви състояние, а с вас самите и значението, което влагате в  него. Хора с по-малко средства може да се чувстват по-щастливи от вас, защото не им отдават такова огромно значение и не позволят да завладеят съзнанието им, както и цялото им съществуване. Изводът тук е да не се оставяте парите да ви контролират, защото така отново заключвате пътя си към щастието.
  3. Действията, които предприемате, са диктувани от емоционалното състояние, в което се намирате. Трябва да се опитате да откриете собствения си модел на поведение, когато изпитвате негативни емоции, и да не позволявате те да се отразяват пагубно на поведението ви спрямо себе си и околните. Това е доста труден процес на опознаване на себе си, но без него няма как да се научите да се контролирате.

Google+ Comments