“Богатството на народите”

SmithЧували ли сте за Адам Смит? Той е шотландски икономист и философ. Живял е през XVIII век в много интересни времена и е сред основоположниците на Шотландското Просвещение. Автор е на най-известната книга в областта на икономиката, излязла за първи път през 1776, г. Позната е като “Богатството на народите”, но цялото й име всъщност е „Изследване на природата и причините за богатството на народите“. Това е Библията на всеки икономист. Тя е стабилната теоретична основа, върху която да стъпиш здраво и да надграждаш уменията и знанията си, ако си решил да се развиваш в областта на финансите.

Wealth_of_NationsПризнавам си, че от много време се канех да се захвана с този обемен труд, защото го познавам от години. Знам основните принципи, върху които е изградена книгата, но все не стигах до нея като следващо четиво в списъка ми. Преди три дни обаче най-накрая се сдобих с повод да започна да чета “Богатството на народите”. Получих я като подарък!

До момента само съм я прелиствал отгоре-отгоре и впечатленията ми са следните. Застъпените в нея теории са фундаментални за икономическата наука. Адам Смит е пионер в много отношения. Ако прочетете труда му, ще разберете къде се коренят основите на други икономически теории. “Богатството на народите” е разделено на 5 големи книги и във всяка от тях Смит е засегнал важен икономически аспект.

В книга 1 говори за пазара и труда, “невидимата ръка”, която е над тях. Продължава с анализ на парите, цените, работната заплата и т.н.

Книга 2 е посветена на капитала – основен и оборотен, видовете капитал и много други теми, свързани с капитала.

В Книга 3 можете да прочетете много за икономическата политика, докато Книга 4 е посветена на стопанската политика. Петата е може би най-интересна, тя е посветена на капитализма и неговите предимства като форма на управление.

Google+ Comments