Българският лев – какво знаем?

От темите за финансиране и инвестиция сме забравили за нещо – за нашия роден лев. В последните месеци все повече се говори за приемане в еврозоната и въвеждането на еврото. Това означава, че до няколко години левчето може да остане в историята, а ние да имаме само спомените и знанията за него.

Ако трябва да се върна в самото начало, то българите са започнали да използват валута под формата на монети още през Първото българско царство. Но официалното приемане на лева се случва през 1880 г. Тогава се гласува и въвежда закон за приемане като единна валутна единица в България лева. Той е част от възстановяване на държавността на страната след Освобождението.

Но освен като икономическа идентичност, нашето си лъвче е и много повече – то е народопсихология. В него е заложено вековното схващане и израстване на българите във валутната система. Дизайнът му е с елементи, които съм почти сигурен, че малцина от вас са забелязали – имената на хората, изобразени на банкнотите, е само един от тях.

За да подсиля народната памет, ви добавям подкаст, в който целият процес по историята на лева е изговорен. Мисля, че ще ви бъде любопитно, дори и само от обща култура. Пожелавам ви приятно слушане и може да споделите какво ви впечатли.

https://icast.bg/podcast/142-godini-balgarski-lev-istoriya-na-nacionalnata-valuta-pari-prez-vekovete-e03/embed/

Google+ Comments