Ценността на златото

Замисляли ли сте се някога защо златото е толкова ценно? Въпреки че някога е било в основата на паричен стандарт (при който стойността на парите съответства на дадено количество злато), златото не е най-скъпия метал в света. То влиза в Топ 3 на най-скъпите метали, като преди него по ценност са Калифорний-252 и Осмий-187. Златото е по-разпространено от останалите два метала поради по-лесното му добиване и по-големите му находища в природата.

Злато е имало в парите ни, има го в бижутата и при изработката на много предмети в изкуството и медицината. То е благороден метал. В наши дни е много търсен метал. Златната треска в Калифорния обхваща много хора, които решават да забогатеят бързо и мигрират към щата. Желанието за притежаването му е разпространено сред много хора. Чували сте приказката за Цар Мидас, който превръщал всичко, до което се докосне, в злато. Това е както дарба, така и проклятие. Не е един случая, при който иманяри биват сполетени от тежка съдба, вследствие на провеждане на незаконни разкопки и кражба на старинни и ценни предмети.

Съществува дори фобия – Аурофобия – която се свързва със страх от злато. Интересен факт е, че „златните“ олимпийски медали съвсем не са златни. Те са излети от приблизително 93% сребро и само 6 грама злато за украса. Най-много злато се добива в Южна Африка, а най-много се употребява в Индия, главно за бижута.

На въпросът – защо е ценно златото? – като отговор може да се даде – в ограничените му добиви. Колкото нещо се среща по-малко в природата, толкова то е по-ценно и уникално. То има редица свойства, с които изпъква пред останалите метали. Колкото и да желаем да притежаваме злато, все още не сме усвоили тайната на Алхимията или дарбата на цар Мидас. Може пък и да е за добро.

Google+ Comments