Да преговорим: как се ходи на интервю за работа

Ако за първи път ще се явявате на интервю за работа, то този материал ще съдържа нова информация за вас. Но ако това ви се случва за n-ти път, то със сигурност ще се припознаете в някой от съветите. Затова и текстът е преговор на всичко научено до момента и надграждане с нещо ново и съвременно.

Стартирам със старомодните интервюта, които се провеждат лице в лице. При тях знаете за облеклото – не прекалено крещящо, но не и скучно. Добрият и спретнат вид е също важен, но да не включва екстравагантни прически, грим или аксесоари. Пристигането навреме е коз и винаги се гледа на него с добро око.

При разговорите, без значение от средата, е важно да не говорите прекалено много и да не използвате „аз“ винаги. Това означава и да нямате прекалено голямо самочувствие, дори и да разполагате с много голям опит или пък високи познания. Говорете премерено, точно и не се притеснявайте – все пак е само интервю за работа, а не животоспасяваща акция в името на човечеството.

Важно е да подготвите примери, с които да подплатите постиженията си. Винаги трябва да имате нещо, с което да кажете, че се гордеете и да обясните защо. Подгответе си отговори на това какви са добрите и лошите ви качества – не казвайте, че нямате отрицателни. В тази връзка и не лъжете за каквото и да е. Не забравяйте, че хората се познават и само с едно телефонно обаждане може да се разбере дали казвате истината относно предишна работа и задължения.

Накрая завършвам с резервния план. Той по-скоро се отнася при интервю онлайн, което както знаем вече, е много актуално. Проверка на техниката няма да навреди, а подготовка на микрофон или други слушали, ако все пак нещо откаже, също е задължително. Дори бъдете подготвени за спиране на интернета с подкрепа от мобилните данни.

Google+ Comments