Дали няма да има нова финансова криза?

С нестабилността на световните пазари идва и страхът, че финансовата криза от 2008 г. може да се повтори. Ако разгледаме икономиката и ситуацията на пазара, това, което виждаме, е в рамките на нормалното и няма защо да се страхуваме от периодичните спадове.

Нека погледнем на нещата през призмата на това колко често имаме спадове. Пазарите преминават през спад от средно 10% всяка година. Това е вторият такъв, който виждаме, за последните 3 години. Дори е малко позакъснял.

През 2011 г. Гърция почти обяви банкрут и за малко не завлече Европейския съюз със себе си, като тогава спадът беше от 19%. При азиатската финансова криза от 1998 г. също имаше 19 процентен спад. В момента международната икономика не се доближава до тези цифри. Въпреки тези спадове пазарът през 2011-та завърши на нулата, а през 98-ма дори на плюс от 27%.  През 2016-та не се очаква такъв голям ръст, но и няма да сме свидетели на огромния спад от 2008 г. Ако китайската ситуация, която виждаме в момента, се задълбочи, то тогава може да се получи по-голям спад, но не и такъв, като описаните два случая по-горе.

Отчитайки предишния ни опит на сцената на световните пазари, е ясно, че ситуацията бързо може да се влоши, но когато основите, на които сме стъпили са солидни, разрушителният ефект не е толкова голям и продължителен.

Google+ Comments