Ефектът от приемането на евро валутата

Изминаха двадесет години, откакто Европейският съюз реши да се заеме със създаването на единна валута. Практическото удобство на наличието на такава е ясно, въпреки че съществуват и неблагоприятни последици след приемането на еврото.

Тъй като моментът на навлизането на България в Еврозоната наближава, направих кратко проучване на тема как са се справили други държави с тази промяна и открих нещо интересно. Немският „Център за европейска политика“ (CEP) анализира баланса на държави от влизането им в Еврозоната до момента в проучването „20 години от еврото: победители и губещи“. Тя се основава на развитието в отделни европейски страни и на резултатите от икономическото развитие на държави извън Европа, които са имали сходни характеристики с проучените към момента на приемането на еврото.

Анализирани са осем европейски държави, показвайки, че само две са се възползвали от единната валута, докато в повечето от тях това означава значителна загуба на просперитет.

Германия

Германия се възползва най-много от влизането на еврото. По-конкретно, CEP обяснява, че тази полза се е проявила „особено след кризата на еврото от 2011 г.“ Като цяло от 1999 до 2017 г. еврото в Германия е генерирало печалби от 23 216 евро на жител.

Испания, пример за Европа

Въпреки факта, че Испания е загубила 5,031 евро от навлизането на тази валута, CEP дава за пример реформите на тази страна за тези, които трябва да подобрят своята конкурентоспособност. Всъщност, въпреки че губи пари от 2011 г., тези загуби постепенно намаляват и може да се стигне до печалби, ако „решително продължи по своя път на реформи“.

Франция

Франция е изправена пред предизвикателството да засили конкурентоспособността си в еврозоната. Преди да се присъедини към евроклуба, Франция обезцени своята валута – механизъм, който е остарял от 1999 г. CEP твърди, че се нуждае от структурни реформи като тези, инициирани от президента Макрон. Въпреки това французите са загубили 55 996 евро.

Гърция

Въпреки всички проблеми, които Гърция изпитва през последните години, страната почти не забелязва влизането на еврото (+190 евро на глава от населението). Трябва да се отбележи обаче, че до началото на кризата тя беше успяла да се възползва и сега загубите на гърците се увеличават от година на година. Според CEP ​​”гръцкото правителство трябва спешно да приложи реформи за увеличаване на БВП на глава от населението”. Най-спешно е повишаването на конкурентоспособността и подобряване на инвестиционния климат.

Италия

В никоя друга страна от проучените, еврото не е довело до такива загуби за благосъстоянието, както в Италия. Случаят с италианския полуостров е подобен на този на Франция. Основният му противник е конкурентоспособността, пречка, която беше заобиколена от валутата. Така всеки италиански гражданин е загубил 73 605 евро от 1999 г. насам.

Холандия, Белгия и Португалия.

Холандия е другата страна, в която заедно с Германия еврото даде добри резултати. Холандските граждани са спечелили 21 000 евро, откакто започнаха да използват единната валута. Белгийците изгубиха 6 370 евро, което е подобно на ситуацията в Испания, докато Португалия загуби 40 604 евро на жител и затова се препоръчва да подобри инвестиционните условия и да намали публичните разходи.

Какъв ще е ефектът от приемането на еврото в България предстои да видим, но не се сещам за ситуация, в която се справяме толкова добре, колкото в Германия и Холандия.

Google+ Comments