Финансите и маркетингът са в неизменна връзка

businessman and chartНякои може би си мислят, че отношенията между маркетинговия и финансовия отдел са обтегнати, защото единият винаги иска повече пари, а другият не иска да му ги дава. По презумпция маркетолозите са креативен тип хора, докато финансистите се интересуват само от парични потоци. Връзката между тези два вида специалисти обаче неизменно съществува и е изключително важна за компанията. Двата екипа, въпреки че имат различни умения, могат успешно да работят заедно.

Дори и малки бизнеси имат нужда от бюджет за маркетинг, колкото и оскъден да е той, най-малкото за да научат хората за тяхното съществуване. Тенденцията е маркетинговите разходи да се увеличават. Ето тук се намесват финансистите, за да кажат каква е допустимата сума, която може да се похарчи.

Всеобщите схващания са, че маркетингът винаги иска да харчи повече и повече, докато финансите имам склонността да орязват бюджета му. Едните не разбират другите и така. Всичко, което е нужно, е просто двата отдела да седнат и да обосноват исканията си един пред друг, за да се стигне до компромис.

Когато един финансист види прекалено голям разход, той гледа да го съкрати и точно за това е нает. Бранд мениджърът трябва да му обясни, че този разход трябва да бъде направен, защото впоследствие благодарение на него ще бъдат донесени допълнителни приходи, примерно. Финансовият екип трябва да знае, че парите, които отпусне, ще бъдат похарчени разумно.

Важно е да се знае, че и двата отдела са еднакво важни и взаимосвързани. Ясно е, че не могат един без друг, затова, доколкото е възможно, едните трябва да влязат в положението на другите.

Google+ Comments