Финансови съвети след пандемия

По време на двата месеца изолация постоянно получавахме информация освен за социалното положение в страната, и за икономическото. Различни експерти по всички възможни мрежи даваха ценни съвети за това как да се разпредели по оптимален начин семейният бюджет. Тъй като не малък процент от хората останаха без работа, подобна информация бе ценна, но какво се случва сега?

Определено извънредната ситуация принуди много от нас да изградят или да променят навиците си. Не става въпрос единствено за социалното общуване, а за работния процес и дори управлението на личните и бизнес финанси. Преструктурирането спрямо конкретните условия бе придружено и от някои икономически трусове. Затова и в днешната статия обръщам внимание на няколко съвета, които ще ви бъдат полезни.

Първо, не бързайте с възвръщането на абсолютно нормалните темпове на изразходване на финансите. През времето на пандемия сте си създали навици за оптимизиране на бюджета. Това включва минимизиране на импулсивни покупки, преустановяване изразходването на средства за скъпи техники, процедури или не толкова необходими вещи. Препоръчвам ви да продължавате да спазвате този начин на живот, защото не е сигурно дали броят на заразените няма да се увеличи драстично в световен мащаб и отново да се окажем в изходна позиция.

Освен това поддържайте буферната си зона с парични средства. Ако не сте наясно какво точно представлява тя или не сте имали до момента, то сега ще ви обясня. Това са отделна част от заделените ви спестявания за почивки, ремонти, поддръжки и други. Тоест това е сума за извънредни ситуации. Препоръчително е всеки месец да инвестирате в тази буферна зона около 10% от месечната си заплата. Така ще бъдете сигурни, че каквото и изпитание да ви е подготвил животът, ще се справите поне финансово.

Ако трудно регулирате бюджета си, то ви препоръчвам да помислите за начин, който да ви осигури допълнителни доходи. Може да помагате на приятел след работа, да развиете нещо свое или да намерите почасова работа с гъвкаво работно време. Все пак всеки лев е ценен и не бива да пропускаме възможностите си.

Google+ Comments