Град от бъдещето

Научната фантастика, която виждахме от филмите преди десетилетие, вече стремглаво навлиза в днешния ни свят. Проекти за градове от бъдещето с куп технологии, екология и възобновяеми източници на енергия, както и с много опитности за хората, не са мираж. А един такъв вече започна да се изгражда в Саудитска Арабия и до няколко години се очаква да се заселят първите му жители.

Иновативният град носи името The Line, като е част от мегапроекта Neom. Tой ще бъде разделен на 3 нива, а дължината му ще е около 170 км. Именно заради този дълъг участък, който ще се намира в пустинята, се нарича The Line или линейният град. Първото ниво ще е най-отгоре и ще включва всички блага на околната среда. То ще е пешеходно. Вторият слой ще е под него и ще обединява всички сгради с услуги. Третият слой ще е най-отдолу и там ще се осъществява транспортът.

След като бъдат завършени тези три етапа, ще могат да се заселят хора. От проекта гарантират, че най-дългото пътуване ще е от около 20 минути. Всичко ще е автоматизирано, като ще използва водата за създаване на водород за гориво и ще се елиминира въглеродният отпечатък. След това градът ще се разрасне откъм опции за потребителите. Така ще може да се докосват хората до истинската природа, до добавената реалност и да правят всичко невъзможно, което е в главите им.

Багерите вече са започнали прекопаването на пустинята в Саудитска Арабия. А шейхът там – Мохамед бин Салман, смята че тази иновация ще увеличи БВП на страната. Въпреки че вложението за изграждането на целия модернизъм ще бъде около 500 милиарда долара, то само за 5 години се предвижда половната от разходите да се избият. Звучи нереалистично, но 2025 година е близо и тогава ще разберем дали настина се случва, или е просто поредната фикция.

Google+ Comments