Инвестиционното банкиране не е за всеки

Инвестиционното банкиране е финансова сфера, в която малцина са достатъчно добри и успяват да се задържат. В основите си то все още представлява набор от цифри, с които се борави, а високото заплащане го прави привлекателна област за развитие. Кога обаче разбираш, че инвестиционното банкиране не е за теб и от него не можеш или не искаш да правиш кариера.

8-investment-bankingАко не може да понесеш дългите работни часове и стресът, то тогава по-добре не се захващай с инвестиционно банкиране. Ще правиш много пари, но няма да имаш достатъчно време да ги похарчиш на воля. Това никак не е честно, но все пак такива са “рисковете” на професията.

Ако никой от приятелите ти не работи в сферата на финансите, ще останеш неразбран. Ако си младши инвестиционен банкер, то ще трябва да се трудиш много, за да се докажеш, работата ще отнема повечето ти време, ще пропускаш рождени дни, сватби и всякакви други специални събития. Тази професия е твърде изискваща. Готов ли си за това?

Йерархията в банките може да не изглежда твърде висока, но всъщност е. Тъй като тепърва започваш, ще има много нива над теб и съответно много шефове. Ще ти отнеме към седем-осем години да се изкачиш и може би не до самия връх. Нали знаете, че там нещата са стабилни и трябва някой да напусне, за да може друг да заеме мястото му. Минимален е шансът някой да направи огромен гаф и да бъде принудително освободен. Чака ли ви се толкова на фона на всичко останало, от което се лишавате?

И все пак сферата на инвестиционното банкиране ти осигурява повече от нужните средства за нормален живот, а това е достатъчен стимул за успех в областта.

Google+ Comments