Къде отидоха средставата от еврофондовете?

6600_bigНе е ли странно, че толкова много хора вярват на политически изказвания и следят парламентарните нападки. Не научиха ли зрителите, че медиите са един удобен трамплин за следене и управление на общественото мнение. Последните няколко блога на случайни хора, които пишат по икономически въпроси като мен, ми показаха ясно, че е разпространено мнението, че с “влизането на България в ЕС положението не се подобри, защото обещаните пари така и не достигнаха до хората”. Точна формулировка на локумите, които се разтягат по новинарските и други емисии.

Изречението, наредено в кавички, представя и средностатистическото вярване на масата хора, които не пропускат да се оплачат и да протестират. Тълкуванието е следното: обещаните пари от европейските програми не са достигнали в страната ни или се управляват възможно най-недалновидно, което е причина, че гражданите не са подобрили стандарта си на живот.

Заинтересуваните по темата могат да проверят какви са програмите на фондовете и какви средства се отпускат по различните пера. Сами ще се уверят, че заблудата не е случайна, но води до грешното мислене. Еврофондовете са сформирани на различна степен на подпомагане. Хората забравят, че те вливат инвестиции по еко, социални и регионални проекти. Не се наливат нито пенсии, нито определят прага на минималната работна заплата. Нейното ниво е резултат от постоянно променящи се икономически величини. Така че няма как да се очаква, че парите на Европа ще влязат директно в джобовете ни.

Човешкият е факторът, който ще изведе страна ни напред. Той също може да бъде обект на фондовете, само когато отговаря на някои изисквания. Отговорните и  работоспособни членове на обществото с желание могат да си създадат бизнес план, с който да кандидатстват по една от програмите, да започнат свой далновиден бизнес и да увеличат работните места в региона. Повече такива единици, повече пари в оборот и повече успехи за месния бизнес.

Цялата информация, която ви интересува по темата е тук.

Google+ Comments