Как бизнесът ти може да остави отпечатък?

SONY DSCМоже цял живот да работиш, да имаш успешен бизнес, но никога да не оставиш отпечатък – да си останеш незапомнен с нищо. Независимо, че се трудиш здраво, никога не правиш пробив, който да е значим за цялото човечество. Имаш своите възходи и падения, но нищо по-значимо, което да накара света да те забележи. После се пенсионираш, подсигурил спокойните си старини. И дотам. Никога не създаваш нещо, което да е по-голямо от теб самия – постижение, което да те надживее.

Да оставиш отпечатък е все по-трудна задача особено в наши дни, когато великите открития вече са направени, когато все по-малко неща са неповторими, когато хората се стремят към еднаквост, а не изключителност. Повечето се вписват в профила на човека от горния параграф. И все пак, за да се отличиш, са ти нужни няколко неща – креативно мислене далеч по-развито от това на обикновен човек; да вярваш в идеята си и да я следваш с постоянство; да си наясно какво искаш да постигнеш, създавайки даден продукт, т.е. цел.

Имайки в главата си една гениална идея само по себе си не е достатъчно. Трябва да имаш и силата да я реализираш, т.е. необходимо ти е постоянство и упоритост. Ако наистина вярваш, че продуктът ти бързо ще придобие популярност и ще се продава добре, няма да се спреш пред нищо, преди да го пуснеш на пазара, дори това да отнеме време. Това е най-трудната фаза, която застава на пътя на мнозина, и ги кара да се откажат. Дерзайте! Минете ли този етап, идеята ви вече е реализирана и остава само да чакате, за да видите дали сте постигнали целта си. Малцина от успелите да стигнат до самия край обаче остават запомнени, защото идеята им не е била достатъчно уникална и значима.

Google+ Comments