Как да финансирам бизнес идеята си?

Често ми се е случвало да ми се въртят най-различни бизнес идеи, които по една или друга причина не съм реализирал. Може би съм бил не достатъчно сериозен в това да осъществя плановете си, може би в един или друг момент от обмислянето на тези планове съм сметнал, че идеята не е достатъчно добра и не може да постигне това, което искам, и съм я оставял да отлети в страната на хилядите неосъществени идеи.

В един момент се появи още една такава бизнес идея, която обаче сметнах за твърде интересна и нестандартна, за да я оставя на вятъра да я отвее. Дълго време я обмислях само в съзнанието си. После започнах да си нахвърлям някои бележки, а в последствие започнах и да проучвам пазарната ниша, в която исках да се вмъкна.

Изключително много се бях зарибил и работата по изчистването на тази идея заемаше почти цялото ми свободно време. Разписах я и когато я огледах отново осъзнах, че това наистина ще проработи и то със страхотни мащаби. Единственото нещо, което остана за финала беше да намеря финанси, за да я реализирам.

Това, може би беше най-трудната задача, тъй като до този момент винаги съм бил служител и самостоятелното търсене на парична обезпеченост на даден проект ми беше твърде непозната материя. Въпреки това пробвах няколко канала, с които мислех, че все ще излезе нещо.

На първо място кандидатствах за бизнес кредит от банка. Също така си успях да провокирам интереса на няколко големи безнесмени и да си уредя среща с тях, за да им изложа идеята си, в която те да инвестират, а също така вложих и немалко лични средства.

За моя най-голяма изненада и двата външни източника на средства откликнаха и идеята ми вече съществува като работещ бизнес, който генерира средства и участва в икономиката.

Изводът може би е не как ще намерим финансиране за дадена идея, а колко добре ще успеем да я продадем на хората с парите.

Google+ Comments