Как да изберем подходящата счетоводна кантора?

Нарастващата конкуренция във всеки бранш и несигурната среда разшириха порочната практика на счетоводните измами и манипулации. Доскоро еталон за лоялност, днес етиката в счетоводството се приема с недоверие. Това затруднява собствениците на бизнеси при избора на качествен специалист и като че ли повечето от тях залагат на препоръки от свои познати. Въпреки че е изпитана практика, така се стесняват възможностите за избор.

Основните критерии, които трябва да се вземат под внимание при избора на специалист, са характеристиката на счетоводната материя и спецификата на счетоводния продукт. Въз основа на тях водещи счетоводни компании се обединиха върху няколко характеристики, по които лесно да изберем най-доброто счетоводно обслужване.

Специалистите съветват, че е полезно да направим списък с потенциалните счетоводни къщи, като можем да потърсим и регионално в различни бизнес каталози. Можем също да се допитаме до мнението на наши партньори и да се спрем на няколко варианта, които да проучим. Най-достоверния начин е чрез сайта на Търговския регистър, където можем да се сдобием с досието на фирмата и подробна информация за нея. Интернет също дава добра представа. Ако счетоводната кантора има сайт, може да видим какви услуги предлага или да разберете мнението на клиентите ѝ.

Важна стъпка е и провеждането на предварителни срещи с фирмите. Преди това е хубаво да се подготвим с информация за цените на предлаганите услуги, за да можем да съпоставяме офертите. Трябва да ни бъде разяснен капацитетът на счетоводната кантора и нейната месечна натовареност. Добре е да имаме „едно наум“, че счетоводител, обслужващ много фирми наведнъж, няма как да бъде достатъчно внимателен в работата си.

Не на последно място трябва да се разберем под каква форма ще става комуникацията с тях и в какви срокове обработват отчети, справки и информация. Последната стъпка е договорът за обслужване. По принцип счетоводните кантори имат готови типови договори, но трябва да го прегледаме внимателно за скрити капани или бягство от отговорност.

Не забравяйте, че личното ни усещане спрямо даден човек също играе ключова роля във взаимоотношенията, затова трябва да ни бъде приятно да комуникираме и работим с него.

Google+ Comments