Как да натрупате богатство?

Не всички богати хора са разчитали на семейно наследство, за да се добре обезпечени финансово. Някой, също като вас, са били обикновени хора, които са живели скромно и са оптимизирали спестяванията си. Как се натрупва богатство по този начин обаче?

Първо, трябва да обърнете внимание на разходите си. Записвайте си за кое и по колко харчите. Това са ценни данни, които ще ви помогнат да следите изкъсо похарчените средства, а може би ще откриете и някои неоправдани разходи, които могат да се избегнат за в бъдеще.

wealth_management_principleНатрупването на богатство може да значи да живеете скромно като спестявате много и храчите разумно. Защо ви е скъпа кола и апартамент на центъра? Дали го правите за престиж или те наистина ви трябват? Луксозната кола може да се замени с такава от среден клас, а ще върши същата работа. Ако живеете под стандарта, който може да си позволите, ще имате възможност да инвестирате разликата.

Да натрупаш богатство не значи задължително да продадеш стартиращия си бизнес изгодно или да напишеш бестселър. Има различни пътища към финансовата независимост, единият от които е да станете инвеститор на фондовата борса. Тук запознати съветват да следите финансовите новини, но да не се подвеждате по “страничния шум” или т.нар. спекулации, а главно да се вслушвате в разума си.

И все пак не измервайте живота само в цифри. Не забравяйте и да му се наслаждавате. Не е нужно всяка вечер да се храните навън, но пък почивката от забързаното ежедневие е задължителна. Планирайте я така, че да не се тревожите за направените разходи покрай нея, а просто се отпуснете и я изживейте.

Google+ Comments