Каква палитра от качества трябва да притежава добрият счетоводител

„Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш“, е казал Конфуций и вярвам, че и днес много хора ще се съгласят с него. Изборът на професия е като подбора на приятели – сами си ги избираме. Затова трябва да бъдем наясно със себе си дали това е нашето призвание.

Често в стремежа си да печелим повече се насочваме към специалност, която не е подходяща за нас. Така например много мои колеги от университета се избраха да бъдат счетоводители. В крайна сметка се оказа, че счетоводството изобщо не е шега и определено не е за всеки.

Всъщност счетоводството е една от най-уважаваните, отговорни и ценени професии в световен мащаб, която е в основата на всяка икономика. Разбрах го още в ранните си години, израствайки с родител-счетоводител.

За да сте добъри в тази професия, трябва да носите в себе си любовта към цифрите и да притежавате аналитично мислене. Необходима е и смелост, защото професията е съпроводена от доста стресови моменти, а попаднете ли в техния плен, ще навредите на успешната си реализация и израстване.

Счетоводството е еталон за етика и лоялност, затова добрият счетоводител трябва да се придържа към тях, да спазва закона и да бъде честен. Поемайки счетоводството на една фирма, се запознавате с всички подробности, свързани с нейната дейност. Затова трябва да се запази конфиденциалността на информацията и да се изпълняват добросъвестно задълженията. Комуникативността е друга черта на професията – важно е да има диалог и разбиране между счетоводител и клиент, за да върви работата „по вода“. А колкото по-добре разбирате вашите клиенти и следите детайлите в бизнеса им, толкова по-лесно ще разбирате какво искат те от вас.

Знаете, че сам човек е … за никъде. Затова и работата в екип е от изключителна важност в това поприще. Въпреки това бъдете критични и взискателни както съм своята работа, така и към тази на другите, защото „малките камъчета преобръщат колата“.

Добрият счетоводител е организиран, а без организация трудно ни спохожда успехът, затова планирайте деня си от сутринта. Предоставяйте винаги точни счетоводни сведения, спазвайте сроковете и така спестявайте от своето време и това на клиентите ви. Прецизността е силата на счетоводителя. Ако владеете информацията до най-малкия детайл, той на практика владеете и съвършенството.

И не на последно място – бъдете креативни, измисляйте нови идеи за справяне с различни ситуации, надграждайте себе си и се самоусъвършенствайте, защото счетоводството не е просто математика, то е цяла вселена.

Google+ Comments