Колко от печалбата си да реинвестираме?

Наближава краят на годината. Пресметнахте ли вече финансовият си резултат и решихте ли каква сума от печалбата си ще реинвестирате? А знаете ли всъщност от каква инвестиция ще имате нужда, защото няма година с година, които да са напълно еднакви и подходът ви е хубаво винаги да е индивидуален.

image_thumb20Ако трябва да се нагърбя с отговорността и да ви препоръчам какво или по-скоро колко да реинвестирате, бих казал около 50% от печалбата ви. Сигурен съм, че имате постоянни разходи, които не са никак малки и не ви се мисли за допълнителни такива, но те са вид необходимост и задължение, от което няма как да избягате. Едва ли има фирма, в която в даден момент всичко да е наред и да няма нещо, в което да инвестирате. Ако си мислите, че положението при вас е такова, помислете пак. Най-малкото можете да подмените някой по-стар компютър с по-нов, да купите допълнителен принтер или по-подходящ за вашата дейност софтуер. Да сте се замисляли и че някой от служелите ви има нужда от нов служебен телефон или нещо друго, за да върши задълженията си по-добре. Ами средствата, необходими на рекламата и маркетинга?

Малко по-голяма инвестиция е да закупите още една служебна кола, пикап, електрокар и т.н., но отговорете ми на следния въпрос: можете ли да издържите още една година без тази покупка и как ще ви се отрази това в бъдеще? А дали не е време да наемете допълнително пространство за склад или офис например? А за още персонал замисляли ли сте се? Помислете от какво ще имате нужда преди да е станало късно, отделете си някаква сума за реинвестиране и когато мислите, че тази сума е достатъчна, увеличете я с още 10% за по-сигурно.

Google+ Comments