Кралицата на Коледа – патент или прозвище?

Магията на декември идва с празничните дни. А едни от най-милите е Коледа. Въпреки че се влагат мисли като споделеност, семейство и обич, истината е, че практически са подаръци, пари за вещи и храна. И затова няма как да не отбележа, че празникът е създаден с търговска цел от големи корпорации…

Днешната тема е в този дух и е свързана с подаден патент за прозвището „Кралица на Коледа“ или „Принцеса на Коледа“. Той е заведен от екипа на една от най-известните изпълнители на коледна песен – Марая Кери. А доводите са, че именно нейната класика на песента All I Want For Christmas я е превърнала в най-запомнящата се коледна икона.

Ако това прозвище се патентова, това означава, че всеки, който използва „Кралицата на Коледа“ за изработка на дреха, дизайн или играчка или каквото и друго да се сетите, трябва да плати. Това означава, че Коледа ще се монетизира и всички дивиденти ще са за Марая Кери.

Точно поради тази причина от Американското ведомство по патент отказват тази молба. А и не само те се възпротивиха срещу искането. Всъщност жалби са подали още две изпълнителки – Елизабет Чан и Дарлийн Лав. Претекстът е, че и те са обявени от списания и други източници за „Кралици на Коледа“.

Целият скандал около тази сага обаче не направи нищо друго, освен да предостави на Марая Кери още възможности за печалби. Така тя издаде книга, вдъхновена от нейната лична история, което заглавие предполагам се досещате как е. Може да я намерите и България.

И като за финал искам да ви попитам за мнението ви тази ситуация. Дали просто Кери е поредният корпоративен човек, който иска да се възползва и облагодетелства от Коледа? Или ние вече сме свикнали, че празникът е голяма доза материализъм? Споделете ми в коментари!

Google+ Comments