Кризата и рекламата през второто тримесечие на 2013г.

Biograf-Svelio-KantardjievКакто знаете, интересувам се от рекламния бизнес и много ме вълнува какво е състоянието на пазара по това време на годината – пролетта. Както беше казал наскоро маркетинг мениджъра на сп. Биограф – Светльо Кантарджиев: „През пролетния сезон интересът към много услуги и продукти се повишава и рекламните кампании се активизират“. Любопитно ми е дали трендът и тази година ще бъде такъв, предвид тежката финансова криза. Списание Биограф е доста луксозно, предназначено е за хора с по-високи претенции – респективно и доходи, и с този таргет и високия си тираж, не се съмнявам, че нямат никакви пролеми с откриването на рекламодатели. За разлика, разбира се, от повечето останали вестници и списания, чиито приходи от реклама вече формират в много по-малък процент оборота на изданията.

При телевизионната реклама, която си е традиционно скъпа, като зрител не забелязвам промени в количеството на рекламите, което да говори за прилив или отлив на рекламодатели. Там най-често рекламират масови и бързооборотни продукти, за които типа на аудиторията не е чак толкова важен, но рекламата достига до стотици хиляди и дори милиони, ако се излъчва в праймтайм.

Раздвижване на пазара очаквам при интернет рекламата – най-вече във Facebook и Google Adwords. Във Facebook хората прекарват огромна част от времето си и рекламата се може да се насочи точно към определена възраст, пол и други фактори и това насочване може да увеличи много успеваемостта. В Google пък хората търсят определени стоки и услуги и дори би им било в помощ ако им се появи реклама, която ги интересува. А от Google се стараят това да бъде така.

Google+ Comments