Любопитно за финансовия свят

За да управляваме добре средствата си, е препоръчително да сме запознати и с целия финансов свят около нас. Поради тази причина намирам за важно и полезно в блога си да обърна внимание и на няколко любопитни факта, които ще спомогнат за финансовото ограмотяване.

В съвременни дни са признати като суверенни общо 194 държави. Както ни е известно, не всяка от тях разполага със собствена валута, особено след обединението на страните в отделни съюзи. Но официално признатите валути от Организацията на обединените нации са 180. Тъй като ние разполагаме с пари, които са в определена валута, е добре да сме запознати колко още има в световен мащаб, за да следим най-добрия курс и да сме наясно с възможните фактори при евентуално сътресение.

Освен обаче броят на валутите, е препоръчително да знаем и кои са най-търгуваните валути в световен мащаб през последните години. Подобна информация ще ни послужи при управление на средствата и при планиране на инвестиции. За момента финансовите пазари отчитат, че най-често обменяната валута в света е доларът. След него са еврото, японската йена и британският паунд. Може да се твърди, че те са едни от най-стабилните и сигурни валути. Затова и много специалисти препоръчват да обменяте спестяванията си именно в гореизброените валути.

Предполагам, че повечето от вас съхраняват парите си в определени финансови институции и реално не ги виждат. След мое проучване се оказа, че едва 8% от парите в света са физически и в обращение. Останалите са дигитални и не съществуват физически. В класацията се включват и криптовалутите. Явно много от нас предпочитат да не поемат риска да държат много пари в кеш в дома си, за да не ги загубят чрез грабежи или други инцидентни. Въпреки че според мен и банките не са толкова сигурна алтернатива, но това е друга тема.

Google+ Comments