Малък трик за работодатели: логическа задача при интервю за работа

Всяка компания има периоди, в които е нужно да инвестира в своите служители. Наемате нови хора, защото бизнесът ви се разраства или пък сменяте член на екипа ви поради стечение на обстоятелствата. Каквато и да е причината, резултатът е един и същ – провеждате интервюта за работа.

В зависимост от това каква е сферата ви на дейност и за каква длъжност търсите човек, можете да подходите по различен начин.

job-interviewПървоначалният подбор на кандидати може да се направи лесно. Преглеждате техните CV-та на и отсявате тези от тях, които нямат необходимото образование или професионален опит. След това можете да прецените кои бихте желали да видите на интервю за работа. Все пак времето ви е важен ресурс и не бихте искали да го инвестирате в явно ненадежден човек. Затова се надяваме следният съвет да ви е от полза.

Отделете повече време за кандидат служителите, в които виждате потенциал. По време на интервюто за работа ги предразположете, така че да се чувстват удобно и да не са притеснени. Започнете с по-лесни въпроси: защо си търсят работа в момента, какво са работили до сега, какво са учили и т.н. Разкажете им малко за вашата фирма и свободната длъжност. Ако след това човекът срещу вас ви спечели, проверете начина му на мислене. Думите са едно, а действията – друго.

Как можете да го направите?

Отговорът е с логическа задача. Има различни примери на подобни в Интернет, но ето ви един. Иванчо е първокласник, ентусиазирано и ученолюбиво дете, което никога не се спира на едно място. Послушен е също така, прибира се всяка вечер на време у дома. Знае, че живее на седмия етаж, но всеки път се качва с асансьора до шестия и после още един етаж пеша. Защо?

Начинът, по който ще започне да разсъждава кандидата за работа ще е показателен за вас. Ако успее да отговори, това ще означава, че умее да работи под напрежение, има нестандартен начин на мислене и креативни наклонности. Всеки работодател иска мислещи служители, нали?

И ако се чудите, отговорът на загадката е, че Иванчо е прекалено нисък, за да стигне копчето за седмия етаж в асансьора. Нали е първи клас.

Google+ Comments