Младите хора и(звън) България

Като един сравнително млад човек, в разцвета на силите и кариерата си, няма как да не ме тормози един наболял проблем сред българското общество, който в близко бъдеще ще доведе до тотален икономически, финансов, културен, исторически и пр. срив страната ни, а именно текучеството на млади и кадърни българи в чужбина.

emigrants

Защо?

Макар мнозина да започват отговора на този въпрос със: “Защото животът е по-спокоен, всичко ти е уредено; не мислиш за битовизми; чисто е, храната е по-качествена (…)”, нека бъдем честни – всички бягат навън заради финансовата страна на нещата, т.е. заради парите.

Как?

В днешния глобален свят има толкова много възможности за обучение в чужбина, стаж в интернационална среда, че стига да решите, пътищата и границите са отворени пред вас, като след 2014 се очаква да паднат всички “спирачки”, ограничаващи българи и румънци.

migration

Къде?

Най-често младите българи предпочитат да “опитат късмета си” някъде из Европа, макар да не липсват ентусиасти и за САЩ. Живеейки и работейки или учейки в страна от Стария континент, все пак си близо до родината, което има психологически и финансови измерения при вземането на подобно решение. Самолетните билети не са непосилно скъпи и прибиране по празниците не е мисия невъзможна, докато емигрантите ни в САЩ изпитват известни затруднения в това отношение. Въпреки внушителното разстояние обаче, не липсват мераклии и за сбъдване на американската мечта.

Докога?

Съдейки по сегашната ни политическа и икономическа дестабилизация, сами може да си отговорите на този въпрос…

Google+ Comments