Най-богатия човек на всички времена

Когато ви попитат кой е най-богатият човек, вие сигурно ще се замислите межди Мъск и Безос. Да, за днешното десетилетие битката е между тези двама титани. Тяхната граница на вариране на средствата, с които разполагат, е около 200 милиарда долара. Изключително много! Но знаете ли, че в човешката история е имало личност, която е била двойно по-богата от тях?

Той е живял преди 7 века и е управлявал Малийската империя. Името му е Манса Муса Кейта Първи и е бил крал на държавата си в продължение на четвърт век. Богатствата му били несметни, тъй като териториите, които управлявал, били пълни с всякакви природни блага, най-вече злато. Също и бил наричан краля на солта, защото през онзи период само там се произвеждала ценната подправка.

Заслугите на Манса Муса са големи – успява да разшири границите на държавата си. Докато Европа воюва, постепенно африканското кралство процъфтявало. Така се стигнало до момента, в който императорът бил обявен за най-богатия човек. Според легенда, когато бил в Кайро с около 50 хилядни свита, той раздавал злато на бедните. Това довело на инфлация в Египет и до обезценяване на благородния метал там.

В момента се изчислява, че всичко, притежавано от Манса Мусай, се равнява на около 400 милиарда долара. Интересното е, че никой през годините не успявал да достигне такава колосална сума. И както написах в началото, в момента имаме двама милиардери, които са на половината.

Ако се чудите дали са запазени през поколенията богатствата на владетеля, то отговорът е да. Фамилията му все още е с добра финансова възможност. Но и в Африка има толкова много библиотеки, сгради и храмове, които са построени от него, че постоянно напомня на хората там за големия възход на Малийската империя.

Google+ Comments