Наши, а не мои – управлението на общите финанси при младоженци

Честито, младоженци! От тук насетне ще споделяте всичко – щастието, любовта, мечтите и … парите. След започването на съвместен живот при много двойки се пораждат неразбирателства. Причината е, че все още не са свикнали да споделят финансите си и не умеят да управляват общ бюджет. Е, струва ли си за толкова прозаично нещо да започват проблеми?

За да избегнете конфликта, най-напред трябва да свикнете, че вече няма мои и твои пари, а само наши. Бракът е съюз, който се основава на доверието, затова не трябва да се притеснявате да обедините банковите си сметки или да имате достъп до сметките си. Просто обсъдете някои правила, по които да действате.

Диалогът и комуникацията също са важни стълбове както в брака, така и в управлението на финансите. Набележете си общи цели, които искате да постигнете заедно, с общи средства. В тази връзка винаги обсъждайте с партньора си големите покупки. Така ще получите второ мнение от най-доверения ви човек, а и ще избегнете пререканията, може би и някоя летяща чаша.

Въпреки общите сметки, можете да отделяте пари за някое хоби или забавление, без това да се отразява на семейния бюджет. Важно е предварителното планиране.

Не на последно място трябва да разберете, че различните хора имат различни подходи към финансите. За да има мир и разбирателство в дома ви, обсъдете какви са финансовите ви навиците, как и за какво най-често харчите парите си, от какво спестявате и какво е важно за вас. Можете да си направите общ финансов план, където да описвате приходите и разходите си и да следите актуалното движение на парите си.

А сега – горчиво!

Google+ Comments