Още от измамниците и съветите им

Както ви обещах, продължавам с класацията за измамниците и техните съвети. Без излишни думи ви представям Артър Фъргюсън. Той оперира на пазара през 20-те години на миналия век и познайте какво прави – продава забележителности в Англия на американски туристи. Така той търгува с Бъкингамския дворец и Биг Бен. После се мести в САЩ и продължава дейността си. Там взима пари за Белия дом, но при продажба на Статуята на свободата е арестуван.

Тъй като процесът срещу Фъргюсън е изключително вълнуващ за пресата, той прави и шоу. Негови са думите, че мами хората, защото иска да види докъде се простира човешката глупост. Това става толкова култова фраза, че се използва и до днес, а на Артър му носи само 5 години затвори.

Следвайки вълната за продан на културни забележителности, логично идва и Виктор Лустиг. Подобно на Фъргюсън, той също пробутва Айфеловата кула, но на фирма за скрап. Причината е новина във вестника, че съоръжението се разрушава. Но тъй като собственикът на фирмата за метали се чувства засрамен, не се свързва с полицията, а помага на Лустиг да продаде по същия начин кулата на друг човек, за да си върне парите. После Виктор емигрира в САЩ и продължава с измамите с фалшифициране на пари, но е заловен и умира в затвора.

От Виктор Лустиг може да почерпим съвети за това как да станеш добър мошеник или как да се справяш в ситуации, в които да комуникираш успешно. Най-важното нещо е да слушаш събеседника. Но заедно с това и да чуваш, когато той сподели своята политика, за да я използваш след това. Важно е да не се самоизтъкваш, а да оставиш делата сами да достигнат до ушите на събеседника. Задължително внимание се обръща и на външния вид, който да е спретнат и красив. И като за финал – не се напивайте, за да не издадете тайните си случайно.

Google+ Comments