Основни понятия във финансите

Днес ще обсъдим някои от основните понятия във финансите. За целта сме намерили едно видео, което нагледно и разбираемо представя тази материя. Нека започнем с приходите и разходите. Обяснени по най-простия начин, приходите са парите, които идват при вас, а разходите – това, което харчите. Когато приходите надвишават разходите, имаме бюджетен излишък, а в обратния случай – дефицит.

Активите са нещата с икономическа стойност, които могат да се превърнат в пари. Това може да е злато, акции или къща, както е показано, но не само. Активите може да се използват за увеличаване на приходите или намаляне на разходите.  В примера с купуването на къща имате собствен капитал от 100 хил. и привлечен капитал от 50 хил.

Дългът е обяснен с вземането на пари назаем за определен период от време. Що се отнася до риска, неговото обяснение е следното: хората обикновено имат два източника на приходи – труд и инвестиране; те са в риск, защото могат да загубят работата си или защото са направили лоша инвестиция; за да минимизират риска за източниците на приходи, е нужна диверсификация. Това значи да продаваме труда си на повече от един работодател или да имаме няколко умения, а не само едно, за да може да си намерим работа в различни сфери. При инвестициите съветът е да се насочим не само към акции, но и към облигации, взаимните фондове или недвижимо имущество.

Google+ Comments