Отпуските и бизнесът

Hispanic man in beach chair with laptopПо закон всеки редовен служител има право на 20 дни платен годишен отпуск.

Истината е обаче, че за всеки работодател отсъствието на служителите му от работното място причинява някакъв вид дискомфорт, било то и минимален. От една страна, се налага друг човек в работата да се нагърби с чужди задължения за известно време, което обърква и неговия работен процес. От друга страна, винаги се получава така, че един или друг проект изостават поради липсата на някое от лицата, работещи по него.

Отпуските на служителите на пръв поглед наистина могат да са причина за временни катаклизми в работата, но истината е, че в дългосрочен план те са полезни. Отпочиналият служител е по-ползотворен служител с по-висок коефициент на полезно действие (КПД) и по-положителен като нагласа. Пълноценността на дадена личност идва не само от успехите в професионален план, но от успехите в личен. Всеки иска да разполага с време за себе си, което да посвети на близките си хора. И всеки човек се нуждае от някакъв вид “презареждане”, за да може да се върне към рутината с повече хъс, нови идеи и нови сили.

Така че, макар понякога да ви се струва, че от отсъствието на хората във фирмата ви, получавате повече негативи, отколкото позитиви, следващия път просто си припомнете тази формула и помислете върху нея.

Повече почивни дни – по-доволни служители – по-високо КПД – повече печалби за фирмата.

Google+ Comments