Покачват се цените на недвижимите имоти

eal estate2016-та година започва с по-голямо търсене на жилища в град София. Това сочат медии като Investor.bg и данните на консултантска компания Bulgarian Properties.  Последните анализи на пазара за недвижими имоти показват значителен ръст от 6-7 % в повишаване на цената на жилищата в столицата. В края на 2015 и първите дни на новата година цената на имотите варира около 810 евро на кв. м. За сравнение през второто тримесечие на изминалата година е била около 760 евро за кв.м.

Причината е активното търсене на апартаменти за живеене или на ателиета, гарсониери и боксониери за даване под наем. Специалисти сочат, че средно едно жилище се задържа на пазара около 2 месеца, като най-търсени са в сградите ново строителство, етажи – между 3 и 5-ти, в кварталите Младост, Лозенец, широк център – към булевард Черни връх и Парадайс Център. Тези места са апетитни заради доброто си разположение, търговските обекти около тях, както и строежът на линиите на метрото.

Тенденциите показват наплив на хора от по-малки български градове към столицата. Много студенти решават да останат в София след завършването си, устройват се и създават семейства. Напливът на хора от провинцията е също по  причина търсене на по-добра реализация, условия на труд и по-високо заплащане.

В по-малките градове увеличаването на цените на недвижимите имоти не е така чувствително, както в столицата. Апартаментите в градове като Стара Загора, Ямбол, Плевен не са така апетитни. Там предлагането все още значително надвишава търсенето.

Google+ Comments