Понякога парите могат да купят щастие

Поговорката гласи, че парите не носят щастие, но все повече експерти казват, че народната мъдрост може да не е напълно вярна. Няколко проучвания показват, че начинът, по който се изразходват парите, може да помогне за увеличаване на удовлетвореността от живота. Ето ви няколко ситуации, при които парите могат да купят щастие.

Купете си преживяване. Искате да похарчите парите си за нещо, което ще ви носи наслада по-дълго? “Инвестирайте” в приятно преживяване. Експертите казват, че харченето на пари за вечеря в хубав ресторант или за пътуване осигурява по-дългосрочно удовлетворение, отколкото използването на същата сума за закупуване на нещо материално. Това е така, защото преживяванията се превръщат в спомени, които ни позволяват преживяваме този момент на щастие всеки път като се сетим за него.

Купете си време. Липсата на време да направим това, което ни прави щастливи, е един от факторите, които предизвикват повече недоволство в ежедневието. Използвайте парите си, за да платите за домашни услуги като химическо чистене или дори да плащате за услуги за доставка до дома и купувайте време, за да се посветите на това, което харесвате най-много.

Купете сега и консумирайте по-късно. Начин да осигурите по-голямо удовлетворение е да изчакате да се насладите на закупеното от вас. Според експерти, в периода на изчакване между купуването и получаването на закупеното, удовлетворението се увеличава.

Инвестирайте в други хора. Повече от това да харчите пари за себе си, харченето на пари за другите дава удовлетворение и повишава нивото на щастие. Вместо да купувате нещо за себе си, помислете за нещо, което да подарите или планирайте да платите за преживяване, което можете да споделите, като обяд или вечеря. Тези приятни споделени преживявания са едновременно в подкрепа на взаимоотношенията ни с важни за нас хора, което помага да се повиши нивото на благополучие и удовлетвореност от живота. Алтруизмът също е нещо, което носи удовлетворение.

Google+ Comments