Повече депозити или кредити?

Любители на бизнес и икономическата информация, включвам се с кратка информация относно депозитите и кредитите в страната. Не очаквайте нещо подробно, защото по медиите доста се писа. Заедно с данните ще направя и лек мой анализ, който всъщност ще направи този текст блогов, а не новинарски.

По последните статистики на БНБ, се отчита повишаване на процента кредити (ипотечни и потребителски) и депозитите за нетърговските потребители. Това ще рече, че спрямо миналата година хората разполагат с повече спестявани, но и теглят повече допълнителни средства за покриване на нуждите си или за инвестиция в имущество.

Любопитното обаче е, че темпът на нарастване на кредитите изпреварва този на депозитите. За момента банките в страната отчитат стабилност. Но е притеснително, че нуждата от отпускане на средства се е засилила. Ако трябва да ви го покажа в проценти, то спрямо предходната година има увеличение от 8,2 % за депозитите и 14,8% за кредитите. В цифри към началото на 2023 г. българите имат по банки 72,234 млрд. лв., а кредитите за домакинствата са 33,361 млрд. лв., като едва ли ще е изненада като напиша, че най-голям е ръстът ипотечни за закупуване на имот.

Аз спадам към групата на внеслите спестявания към сметката си. За щастие скоро не планирам да се сдобивам с нов апартамент или къща. Вие обаче къде сте в тази статистика? Какво е мнението ви – дали е реалистична спрямо средата, в която живеете, или по-скоро са само сухи данни? Помогнете ми да изградим реалната картина на ситуацията.

Google+ Comments