Пролетно почистване на финансите

Тази година пролетта дойде по-бързо от очакваното, после си отиде, но сега пак е тук. Време е да се отървем от излишното, да поразчистим и да започнем новия цикъл на сезоните със свеж въздух в дробовете си. В това пролетно почистване финансите не са изключение. Ако те случайно са ви в излишък или са в безпорядък, има много варианти какво може да направите с тях.

Donation image 4Благотворителността е една от посоките, към които да се насочите. Има най-различни неправителствени организации, където може да вложите излишните си финанси. Дарението не е нужно задължително да е в пари, може да е под формата на дрехи, храна, техника и т.н. в зависимост от каузата, на която помагате.

Може би някъде там в портфолиото ви все още се намира някоя друга акция от губеща компания или някоя лоша инвестиция. Дошло е времето да разберете, че те няма да ви донесат така очакваната възвращаемост. Докато чакате да се случи чудо, пропускате възможности. Вместо всеки път да ги замитате под килима, за да са ви под ръка, за всеки случай и т.н. този път ги изхвърлете веднъж завинаги.

Сега е моментът да прегледате разходите си и да си поговорите с цифрите, въпреки че е минала само първата третина от годината. Имате ли разходи, които изглеждат прекалено високи за това, за което са направени? Възможно ли е да харчите прекалено много? Лесно е да се харчи, трудно е да се ограничаваш, но ако се налага, тези ограничения могат да ви спестят много излишно изразходвани средства.

Ето така бихте могли хем да вкарате финансите си в ред, хем да помогнете на тези, които не разполагат с достатъчно такива. Изборът е ваш.

Google+ Comments