Промяна в лихвите

Явно това лято ще си е леко нестабилно. Осен за финансовия шок, който ни очаква на потреблението, се оказва, че такъв има и в банковите институции. От средата на юли вече се отчита повишаване на лихвения процент при потребителските кредите. А какво означава това?

БНБ изтъква, че от няколко месеци насам се отчита увеличение на лихвата при потребителските кредити. Те изчисляват, че това е между 0,03 и 0,13% и почти не се усеща. Въпреки че е еднократно и ниско повишение, то може да се превърне в тенденция и след година цифрите да са различни.

Причината за банковото раздвижване е повишаване отпускане на кредити, които не са толкова добре обезпечени. Някои отчитат се дължи на проблемите с бизнеса през последните години или на изкуствено високите цени на жилищата. Вярно е, че всичко в икономиката е свързано, но към момента не са водещ и дори значим фактор.

Моите прогнози са, че поне до есента, дори и до края на годината, промяна в лихвите за гражданите няма да се усети. Предполагам, че ще има изменения единствено в бизнес отпуснатите средства, но знаете, че там се подписват множество договори, които фиксират проценти за определени периоди. Така че няма повод за притеснение за повишаване цената на услугата с кредитите, ала въпреки това имайте едно наум!

Google+ Comments