Рекламата в България е в тежка криза

reklamaВсички, които са заети в рекламния бизнес у нас през последните няколко години изпитват сериозни затруднения. Вследствие на кризата бюджетите за реклама дори на най-крупните клиенти са се свили и в някои случаи те дори изискват много повече от преди, а по-малко пари, отколкото преди няколко години, като се възползват от факта, че конкуренцията за клиенти в момента е огромна и ако едната агенция не се съгласи, някоя друга ще го направи, пък ако ще и само разходите да си покрие със заплащането за определената поръчка.

Хиляди работят у нас в този бранш и се издържат от реклама. По телевизиите и радиата спотовете станаха значително по-евтини без  да им е паднал рейтинга. Много рекламни и модни агенции отдавна затвориха врати, като Джей Моделс, която бе сред първите в края на 2007г. Вестници и списания бяха разпродадени за жълти стотинки, само и само да не бъдат закрити, което от своя страна позволи на две-три големи фирми да завладеят почти целия бизнес с хартиени медии и да публикуват там само материали, които са удобни на партията, с която работят. Вместо да плащат на вестниците и радиата, голяма част от рекламодателите се насочиха към много по-евтини алтернативи като уебсайтове, които препечатват вестниците, социалните мрежи и изобщо рекламата в Интернет.

Светлина в тунела има, въпреки тежката зима, която преживяваме, очаква се, че пролетта и лятото на 2013г. ще са най-успешните за нашия бизнес през последните 5-6 години. И дано да е така, защото не се знае още колко ще издържим на това положение, което не е никак полезно и за бизнеса, който спирайки да влага средства в реклама, спира и да се развива.

Google+ Comments