Роботи

В Китай имат практиката да изпробват новостите най-напред в по- малки населени места, преди да бъдат въведени в мегаполисите. Така първият робот регулировчик е началото на тази година е поставен на оживено кръстовище град Сянан в провинция Хубей. Умната машина спира пешеходците, когато искат да пресекат на червено. Роботът има за цел да сложи край на тъй нареченото „ китайско пресичане“, при което има безразборно преминаване независимо светофара.

В мегаполисите вече навлизат сервитьори роботи. Автоматизираните келнери са невероятна атракция във все повече ресторанти. Собствениците на заведенията твърдят, че са отлична инвестиция, тъй като са бързи изпълнители и не разливат супите и питиетата върху клиентите.

Умни мрежи. В Пекин и Шанхай активно се развива такава мрежа. Благодарение на умни датчици потребителите намаляват разходите си за електроенергия. Същевременно обаче приходите на електроенергийните компании се увеличават, тъй като новата система помага да се реши проблемът с кражбата на ток. Освен това в китайската столица не може да се пътува гратис – влиза се само през първата врата и се плаща с електронни карти, като тарифата е в зависимост от пропътуваното разстояние. Билетите са отживелица.

Източник: сп. Икономика

Google+ Comments