Собствен бизнес – да или не?

Предполагам всеки от вас в един момент си е мечтал да има собствен бизнес не за друго, а защото няма да бъде зависим от някой на по-висша инстанция, т.е. сам ще сте си шеф, сам ще направлявате кариерата си и ще сте финансово независим. Малко са хората, които реално стигат до там обаче. Но защо?

linioЕдин собствен бизнес не е свързан само с позитиви. Той крие рискове, управлението му е сложна материя, а и може да се срине финансово и да повлече и вас. Ето защо мечтателите се отказват, преди да са се сблъскали с тази реалност. Има и още няколко неща, които също действат като спирачка:

1. Хората си мислят, че са нужни милиони за стартирането на бизнес. Това не е така. И стотина лева биха свършили работа. Причината да мислите, че необходимата сума е толкова голяма, идва от това, че имате солидна визия за това как трябва да изглежда фирмата ви. Няма нищо лошо в това, но все пак първо трябва да видите дали нещата ще потръгнат, преди да гоните големите риби в бранша.

2. Имате иновативна идея, но нямате опит в сферите на маркетинга и продажбите. Истинските знания не са на хартия, така че може да придобиете опит в движение, докато развивате бизнеса си. Така дори може да сте по-оригинални от конкурентите, защото не се подчинявате на строги правила. А и винаги можете да наемете външен маркетингов консултант, които да ви въведе в нещата в началото.

3. Имате стабилна работа, която може да се превърне в кариера, и не искате да рискувате. Надявате се да ви оценят и повишат, но гаранции няма. Това може да не е обещаващата кариера, която сте си мислили, че ще имате, когато сте постъпвали на работа.

Дали ще работите за себе си или за някой друг не ви гарантира мечтания успех. Рисковете дебнат от всеки ъгъл. Готови ли сте да ги поемете е големият въпрос тук?

Google+ Comments