Социална политика и социална държава

Здравейте, приятели! От доста време насам ме сърбят пръстите да пиша що е това чудовище “социална държава/ политика” и толкова ли е страшно и мръсно, че в последните месеци го тълкувахме както ни харесва, хулихме и мразихме.

euro-money-estoniaМисля, че е време да хвърля светлина по въпроса. Много хора неправилно смятат, че социална е политиката, чиито обект са бедните, социално слабите. Наскачаха същите тези едни такива раздразнени, че ако изградим по-стабилна държава в социално отношение ще облагодетелстваме с данъците си много членове на малцинствените групи, ще увеличим пенсионния фонд във време на криза и така нататък… От една страна всички съзнаваме, че грижата за по-неплатежоспособната част от обществото е необходима, защото повече отпуснати средства за помощи и пенсии ще увеличат оборота на пазара, което ще повлияе благоприятно на цялата икономика. От друга страна ни гнети неприятното чувство, че ще бъдат хранени и хора, които не участват по никакъв начин в изграждането на страната и не се опитват да се асимилират. Общественият гняв тук е донякъде оправдан, но противопоставянето на “социална политика” не е никак правилно, тъй като Тя съдържа далеч повече аспекти. Всъщност грижата за социално слабите е само едно от последните звена, които обхваща.

“Социалната политика” е създадена с чисто финансова цел. Нейната най-главна роля е да създава икономически комфорт за цялото население на страната като поддържа разумни цени на държавните услуги като железопътен транспорт, пощенски услуги, радиочестотна мрежа, радио релейно излъчване, регулира цените на частниците в градския транспорт, търговците, които произвеждат основни стоки като хляб, мляко, сол, захар и др. Социалната политика прави опит за създаване на финансови програми за подпомагане на дребния и средния бизнес, селското стопанство и сектора на образованието и науката. Благодарение на нея се отпускат стипендии на учащите и се осигурява достъп до различни европейски програми. Едва след това идват помощите за социално слабите и регламентирането на данъчната система. Но последното  е доста по-сложен и политически механизъм, който засяга и други звена.

Т.е. социална политика се стреми да създаде стабилна икономическа среда и благоприятна околна такава, за да живеем по-добре. Тя е заложена още в преамбюла на Конституцията на България, където ясно е посочено, че “България е демократична, социална и правова държава”, така че не тълкувайте грешно, а по-скоро се борете за правилното изпълнение на тази добре оформена идея.

 

Google+ Comments