Спестявай – а можеш ли?

Наближава краят на годината и е време да се замислим за това, което искаме да променим през следващата. Едно от тях е бюджетът. Поне при мен всяка година има обещание как ще отделям по-големи суми за спестяване. Но по стечение на обстоятелствата не достигам съвсем до таргета си – близо съм, но не и в целта. Затова реших да сменя стратегията като въведох няколко лесни въпроси за спестяване, чиито отговори ми дадоха нова финансова посока.

Колко точно изкарвам? Това е основополагащо, за да знам какъв процент заделяне мога да си позволя. Но под какво печеля включвам всички доходи – ваучери и допълнителни заработвания, както и бонуси.

Колко са разходите ми? Следващата стъпка е да изчисля колко са разходите на месец за основните нужди на домакинството ми. Колко пари отиват за автомобила, застраховки, такси, данъци и т.н. Честно да си призная, държавните такси преди ги забравях, а те не са малко перо.

Как бюджетирам? Отговорът на този въпрос ми помогна да си съставя моя финансова таблица, а не да използвам готова (като тази на Юли Тонкин например). По този начин успях да персонализирам бюджета и да разбера повече за навиците ми.

Мога ли да спестявам без да мизерувам? Ето тук е разковничето да заделям по минимум 10% от печалбата ми, но това да не променя качеството ми на живот. Точно затова в бюджета включвам почивки, кратки трипове и развлечения, които ми гарантират нормално и разнообразно съществуване.

Как да опазя спестяванията си? Да спестяваш е изкуство, но тайната му се крие в съхранението на заделеното. Много от хората избират банките, което за мен е затваряне на сума пари, след време намаляла заради инфлацията или таксите. Затова все повече залагам на инвестиция на определени суми в акции, криптовалути и на фондова борса. По този начин поне знам, че дори и да не съм вкарал в тях много голяма сума, има шанс тя да нарасне значително.

Google+ Comments