Стратегията на “Отхапаната ябълка” по Тед Левит

У нас е издадена една книга със заглавие “Тед Левит: за маркетинга” и подзаглавието “Класика от бащата на модерния маркетинг”. Всъщност някои от вас може и да не се съгласят с преводача и транскрибирането на името на автора, защото в оригинал се изписва “Theodore Levitt”.

За тези, които не знаят, Теодор Левит (ако ви звучи по-правилно) е един от най-известните маркетолози в света. Признат учен, иноватор и специалист в областта си, който е допринесъл много за развитието на маркетинга по света. Има няколко книги, които са преведени у нас, и ви препоръчвам да погледнете някоя от тях. Горепосочената, която споменах, всъщност е сборник с негови статии, публикувани основно през 60-те и 70-те години. Вероятно си мислите, че вече са остарели, но нека ви оправдая, като ви разкажа накратко една от тях.

bitten-red-appleСтава дума за стратегията на “отхапаната ябълка”. Представете си, че вие сте собственик на някаква фирма и се каните да разработите и въведете голяма иновация. Няма лошо, но нека изведем няколко факта за иновациите преди това:

– Те поглъщат много средства, защото са трудоемки и разработването им изисква време и вложения в различен мащаб;

– Все по-трудно е в днешно време да се измисли нещо ново и иновативно;

– Иновациите задължително преминават през един период на “приемане” от потребителите и той може да бъде много дълъг, като през това време също регистрирате загуби;

– Не е лесно да убедите хората, че се нуждаят от нещо, с което са живели съвсем спокойно и преди това. Следователно ще е нужна и значителна доза инвестиции за реклама и маркетинг.

Как да постъпите, ако е искате да не правите всички тези разходи? Не бъдете иноватор, а наблюдавайте и имитирайте. Ето, един пример, който ми хрумна, докато четях статията – “Apple”. Те са пионери в не едно и две неща в своята сфера, но след тях се появиха и много имитатори. В производството на смартфони например. Имитаторите са тези, които отхапват от “ябълката” т.е. от новата иновацията и замислете се наистина колко много и различни фирми днес предлагат смартфони на пазара. Тези имитатори действат по следния начин. Възползват се от идеята и от чуждото промотиране на продукта, след което пускат своя реплика на по-ниска цена. Същевременно пионерите трудно могат да се борят с тази цена, понеже вече са направили значително повече разходи. Имитаторите, които първи си отхапват от “ябълката” печелят най-добре. За изоставащите остават огризките. А понякога се случва истинските пионери да се отдръпнат от пазара, неспособни да се справят със ситуацията.

Google+ Comments