Съвети при покупка на жилище

Човек колкото и добре да живее, в един момент трябва да си закупи и собствен дом. Дали ще избере апартамент в града, къща на село, или пък имот някъде по средата, е въпрос на личен избор. Но когато се достигне до избор и покупка, е добре да се проверят няколко основни аспекта, за да мине сделката успешно, а новите собственици да са щастливи и доволни.

Ако сте се насочили към конкретен имот бил той с постройка или без, е добре да проверите тежестите върху него. Това означава да видите кой е собственикът му, плащал ли е данъците му, има ли висящи дела. За тази цел е добре да се консултирате с адвокат, който може да провери в кадастъра, търговския и имотния регистър. Услугата не е скъпа, но подобно проучване може да спести редица главоболия.

Следващата стъпка е ако има постройка да проверите какъв е нейният статут. Поинтересувайте се има ли необходимите актове за въвеждане в експлоатация. Ако отговорът е да, то тогава нямате притеснения. Но ако не, то тогава проучете защо. Възможно е причината да е сериозна и в такъв случай узаконяването може да ви коства много финанси и нерви.

За всички е ясно, че покупката на жилища в градовете, особено при масовото строителство в момента, се извършва още на „зелено“. Въпреки че офертата за исканата сума е много примамлива, пък и гарантира наличието на апартамент след половин година например, то има някои уловки. В променливите финансово времена е добре да проучите фирмата, от която да ще купувате. Вижте капитала, с който е регистрирана, дали има заведени дела срещу нея и всяка подобна информация.

При проверка на всички упоменати по-горе изисквания и установяване на добро състояние, то не бързайте да давате пари. Има още нещо, на което да обърнете внимание – договорът за даване на капаро или покупко-продажба. Преди да подпишете се консултирайте със специалист. По този начин ще сте сигурни, че клаузите ви защитават и че няма да загубите пари или пък други неимуществени средства.

Google+ Comments