Свободните ниши на пазара

Finding a Targeted Niche - Magnifying GlassПазарната ниша е златната жилка, на която всеки бизнесмен желае да попадне. В търсенето й той навлиза все по-дълбоко и по-дълбоко в света на сделките, парите, финансирането, загубата и печалбата. По какъвто и път да е тръгнала една фирма обаче, едва ли нейният управител е спрял да се оглежда за допълнителни възможности, които пазарът може да се крие в момента.

Ако трябва да направим един бърз анализ на пазарното състоянието в момента, може би той ще е следният. Почти всичко, което е можело да бъде изобретено, вече е направено от някого. Ако се надявате да печелите от производство, трябва да изберете вида му много внимателно, защото едва ли ще сте новатори. Трябва да сте изготвите детайлен бизнес план, да пресметнете разходите си и да сте сигурни в начинанието си. Трудно е да се позиционираш на пазар, на който вече има изявени лидери.

Въпреки че ставаме свидетели на постоянни промени в различни сектори, е хубаво да се оглеждаме промените да са в наша полза, а не обратното.

Това, което може би се очертава като тенденция, е развитие на бизнеса в сфери, които не ги е имало до скоро и които се развиват през последните няколко години. Едва ли някой може да отрече влиянието на социалните мрежи върху потребителското мнение. Или пък няма да се съгласи, че за една фирма доброто й представяне в онлайн пространството е изключително важно за имиджа й.

В този ред на мисли, не е ли логично именно в сферата на онлайн услугите да има някоя незапълнена пазарна ниша, към която бизнесмените да обърнат поглед?

А ако нямате ресурси в тази област и сте специализирани в друг отрасъл, трябва да сте още по-наблюдателни за обстановката в страната в страната, промените, които настъпват, и реформите, които се правят. За да откриете пазарна ниша, е нужно да сте една крачка пред останалите. Така че, оглеждайте се. Не се знае дали из пазарния лабиринт на следващия завой не ви очаква вашата златна жилка .

Google+ Comments