SWOT анализ на вашата фирма

swot-analysisSWOT анализът е нещо, което всяка фирма е хубаво да си прави поне веднъж на 2-3 години, ако не и по-често. Разбира се, не е много лесно да се изготви стойностен SWOT анализ, който задължително да доведе до печалби и бъдещи приходи. Всъщност основната му роля дори не е точно такава, а по-скоро да покаже мястото на компанията в контекста на пазарната ситуация и икономическата обстановка в момента.

Преди да продължим обаче, е хубаво да припомним какво точно представлява SWOT анализът и какво показва:

  • Strengths – анализира силните страни на фирмата и факторите, с които превъзхождате конкурентите си;
  • Weaknesses – извежда на показ слабите страни на компанията, за да може да се помисли върху превръщането им от слаби в силни;
  • Opportunities – определя възможностите, които се разкриват пред фирмата и от които може да спечелите;
  • Threats – показва заплахите, които са надвиснали над вас или пред които може да се изправите в бъдеще.

Вземете първата буква на тези четири фактора и ето откъде идва името на SWOT анализа. Информацията, която той може да ни донесе, и изводите, които можем да си направим след изготвянето му, са ценни за всяка фирма без значение от дейността й. Във всеки един от четирите аспекта от анализа можете научите нещо полезно и да решите в коя сфера фирмата ви има нужда от най-спешни инвестиции – дали в разрастване на продуктовата гама, наемане на допълнителен персонал, внедряване на иновации, засилване на рекламата и т.н.

Не се лишавайте от ползите, които може да ви донесе един качествен SWOT анализ и не подценявайте ефективността му. Понякога данните, които вади черно на бяло, са доста изненадващи.

Google+ Comments