Топ съвети от топ предприемач

Предприемачите са не само хората, които промениха света със своето мислене и печелен на пари, но и влязоха в часовете на редица учебни заведения. Тъй като темата е всеобхватна, още малко информация по нея няма да е излишна. Готови ли сте за топ съвет от топ предприемач, който е живял преди 5 века, а принципите му са толкова гениални, че са валидни и днес?

Когато чуете думата предприемат, сигурно в главата ви веднага изскачат имена като Джеф Безос, Бил Гейтс, Стив Джобс, Илон Мъск. Но историята помни и доста успешни хора, които въпреки разликите в годините, са оставили своята трайна следа. Един такъв пример е германският банкер Якоб Фугер. Благодарение на рационалните си мисли, той става толкова богат, че дори спонсорира религии, крале и банки. Как го е постигнал – споделям ви и неговите постулати за успех.

Още през 1500-та Фугер обръща внимание на образованието. Причината е, че не само защото тогава е било наистина престижно, но и защото вижда потенциала на образованието. Към днешна дата дипломата не те прави специалист, но ако се обучаваш в университет, който е пълен с хора със сходни на твоите интереси, то шансът да създадеш добри бизнес контакти е голям. Затова не подценявайте образованието, а аз добавям и допълнителните курсове.

Друга максима на Якоб е за познанието и владеенето на информацията. Не е случайно, че предприемачът е един от първите, който има информационна служба. Така при големи сделки, когато клиенти му казват, че съвсем скоро очакват постъпления от други бизнесмени или държави, той може да провери. Така че запомнете – винаги намирайте добри източници.

И накрая да завършим с нещо смело – да се инвестира, когато другите се притесняват да не загубят. Максимата, че успехът обича смелите е вярна, когато и рискът е добре премерен и се съчетава с късмета и познанието. Съветите са да проучвате, да се информирате, да се образовате и да действате.

Google+ Comments