Цифровата валута на Китай

Светът ни се променя. И това не е заключение, а е процес, който продължава. След появата на интернет вече се разкриха хиляди възможности пред човечеството. Една от тях е свързана с финансирането и със създалите се цифрови валути. Въпреки че новите виртуални парични единици са децентрализирана, то държавите се опитват да създадат и такива, в крак с времето, но и с контрола. Такава например е цифровата валута на Китай.

Тя се нарича цифров юани CNY. Проектът за нея се развива през последната година, като през септември стартира и идея за създаване на онлайн портфейл. Той ще позволява използването на новото разплащателно средство за онлайн и офлайн пазаруване, както и за покриване на сметки. По този начин се поставя и началото на изграждането на новия цифров финансов подход на страната.

Важно е да спомена, че проектът в момента е изпитателен. Той включва онлайн приложение, до което имат достъп много малко хора. След февруари 2022-ра ще премине тестовия период и тогава ще се направят изводите с подобренията, които трябва да се извършват. За момента e-CNY е изпробвано в няколко града и са преведени няколко милиарда различни транзакции. Което означава, че работи доста добре.

По примера на Ел Салвадор, които искат да създадат свой цифров град, и в Китай се действа изключително по цифровата валутна политика. Колкото и нереално да ни изглежда сега плащането по подобен начин, то според мен това е бъдещето. Затова нека се подготвим за него и дори да не е през следващата година, със сигурност след няколко ще е налице.

Google+ Comments