В каква валута да спестяваме

Във времена на промяна на хода на човешката история, запазването на спестяванията с възможно най-голяма стойност е от съществено значение за всеки човек. Точно затова днес реших да обърна внимание на тази тема и да споделя с вас моите вижданията относно спестяването. А те са обвързани с чуждестранни валути, най-вече долар и евро като сравнително стабилни и често използвани.

Първото нещо, което трябва да се има предвид, е, че и двете валути регистрират променливост поради геополитически проблеми. Но пък в момента отбелязват значително повишение на стойността. Затова е много важно да се следят измененията на икономическия пазар.

Едно от предимствата на спестяване в чужда валута е, че повечето банки обявяват по-високи лихвени проценти. Но за да се избере дали евро или долар, трябва да се вземе предвид фактът за какво се планира да се похарчат по-късно тези пари. Те могат да бъдат за покупка, която изисква използването на тези валути като ипотека, превозно средство, пътуване или обучение в чужбина. В случай, че няма определена цел за спестените пари, препоръчваме да се спестява във валутата, в която се харчи по-редовно.

Трябва да се има предвид, че в момента европейските банки изплащат по-малко лихви върху евро, отколкото върху долари. Но страни като Англия и Германия показват важен икономически растеж, който се откроява с поскъпването на еврото и растежа на валутата. От друга страна доларът се движи доста добре в Латинска Америка и повишава цената си в Перу от началото на кризата с вируса. Но пък някои икономисти предвещават скорошна инфлация, заради резултата от ограниченията от пандемията.

За финал моят съвет е да се планират разходите и да се дефинират целите, като това ще бъде добро ръководство за увеличаване на доходите и работа с обменния курс. Трябва да се следят пазарите и да се избере най-добрата валута според нуждите.

Google+ Comments