Видове финансиране

Финансирането, само по себе си е действие което съществува в различни видове. Може би повечето хора си мислят, че финансирането представлява начин за потребление или усвояване на средства, но всъщност финансирането не е толкова просто понятие.

Съществуват както вече споменах различни видове финансиране и сега ще разгледаме някои от тях. Като начало започвам с това, че финансирането представлява набавяне на необходими средства, набавяне на необходим за определена цел капитал. Това набавяне е възможно да бъде текущо или първоначално. Първоначалното набиране на средства е тогава,  когато фирмата все още не е започнала дейността си, а е необходимо финансиране за старт. Текущото финансиране е тогава, когато фирмата е активна, но е необходим капитал за развитие. Възможно е финансирането да бъде собствено външно финансиране, тогава то се осъществява от съдружници на фирмата. Също така, финансирането на фирмата може да бъде вътрешно финансиране. Вътрешното финансиране е възможно, когато фирмата осъществява стопанска дейност. То предимно се набавя от амортизация, от резерви и от печалби. Когато дадена фирма се финансира само от вътрешни източници, между другото такива са доста фирми, тогава става въпрос за самостоятелно финансиране на дейността.

Масовата практика сочи, че такива са повечето фирми, които имат желанието да се развиват. Фирми, които не финансират в дейността си, няма как да оцелеят на пазара на производителите. Не е възможно с амортизиран и вече застарял продукт да впечатлиш аудиторията. Финансирайте в бизнеса си и се развивайте, това е формулата на успеха.

Google+ Comments